Öykü gönderim süreci tamamlanmıştır. İlginiz için teşekkür ederiz.
Özellikle kentlerde yaşayan çocuklarımızın çimlere oturmaktan, ağaca tırmanmaktan ve havada uçuşan sinek ve kelebeklerden korkan, yediği yiyeceğin fabrikalarda yapıldığını düşünen, toprakta bir bitkiden elde edildiğinin farkında olmayan bireylere dönüştüğü zamanlardayız. İklim krizinin yaşandığı süreçler hayatımızın her alanındaki yaşam kalitemizi etkilerken, çocukların doğanın iyileştirici ve sakinleştirici yönünü, insanlar için yaşamsal önemini fark etmesini sağlayarak doğayla uyumlu yaşamın vazgeçilmezliğini fark etmeleri için onları edebiyatın sınırsız olanakları ile güçlendirmeye davetlisiniz. Duyarlı gönüllerimizle, hep birlikte doğaya, farkındalığa ve umuda varan bu yolculuğa çıkmaya var mısınız?
Gelin hep birlikte sevgili Ebru Köfter ve Osman Torun rehberliğinde hazırlanan derleme projemizi inceleyelim.
Eserlerinizi, en geç 1 Eylül 2022 gününe kadar ebrukofter@gmail.com adresi üzerinden sevgili Ebru Köfter ile paylaşabilirsiniz.
Eserleriniz 8-12 yaş okurları öncelemeli; son okumaları yapılmış, word formatında, en çok üç sayfa, Times New Roman yazı karakterli, 12 punto ve 1.5 satır aralıklı olarak iletilmelidir.
Projenin aşağıda yer alan amaç ve gerekçelerine uygun olarak hazırladığınız eserlerinizi, 1 Temmuz 2022 itibari ile göndermeye başlayabilirsiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için proje ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.
Eserlerinizde Kıpırtı Çocuk'ta da tercih ettiğimiz dil ve anlatım kurallarına dikkat etmenizi rica ediyoruz.
Vandana Shiva, Yeni İnsan Yayınevi
David Sobel, Yeni İnsan Yayınevi
Stefano Mancuso & Alessandra Viola, Yeni İnsan Yayınevi
Proje ekibindeki kişi ya da kişilerin adı soyadı
Ebru Köfter, Osman Torun
Proje destekçileri
Nevzat Süer Sezgin, Yusuf Çağlayan
Projenizin adı
Doğanın Çocukları
Projenizdeki iş birlikleri
Eksi 18 Edebiyat Topluluğu katılımcıları,
Doğa ve çevre odaklı çalışmalar yapan sivil toplum örgütleri
Projenizin gerekçeleri
Özellikle kentlerde yaşayan çocuklarımızın çimlere oturmaktan, ağaca tırmanmaktan ve havada uçuşan sinek ve kelebeklerden korkan, yediği yiyeceğin fabrikalarda yapıldığını düşünen, toprakta bir bitkiden elde edildiğinin farkında olmayan bireylere dönüşmesi bildiğimiz bir gerçek.
İklim krizinin yaşandığı süreçler hayatımızın her alanındaki yaşam kalitemizi etkilerken, doğanın bilinçli insanlarla birlikte verdiği mücadeleye dikkat çekmek değerli.
Çocukların doğanın iyileştirici ve sakinleştirici yönünü fark etmesini sağlayarak, doğanın boş zamanlarda gidilecek bir yer olmadığını, doğayla iç içe yaşamamızın temel ihtiyacımız olduğunu fark etmeliyiz.
Tarım alanlarının ve toprak veriminin azalmaya başladığı süreçte yatay tarımcılıktan, dikey tarım ve suda yetiştirme vb. önlemlerin alınmaya başlanmasının, yeni yaşam algımıza etkilerini, çocukların alışageldikleri süreçlerin değişimine verecekleri tepkileri izlemek de önemli.
Projenizin amaçları
Çocuklarımızın insan denilen varlığın doğanın sadece bir parçası olduğu bilincini geliştirmelerine katkı koymak.
Çocukları kompost, permakültür, toprakta tarım vb. terimler ile tanıştırmak.
Doğal kaynakları ve doğal enerji kaynaklarını yok etmeden kullanmaya teşvik etmek. Yenilenebilir enerji kaynaklarını önceleyen bakış açıları ve tercihler geliştirmek.
Yediği yiyeceğin nereden geldiği ve nasıl üretildiği bilincine sahip olmasını sağlamak. Doğal gıda kaynakları ve beslenme konusunda bilinçli tercihler yapabilen bilinçli tüketici davranışları geliştirmek.
Doğada yaşayan canlılardan korkmadan, birlikte yaşamayı öğrenmesini sağlamak.
Anadolu’nun verimli topraklarında üretilen gıdalara öyküler ile yol almasını sağlamak.
Eko köy, balkonda tarım ya da minik bahçelerde kendi gıdasını üretebilecek bilince sahip olmasını sağlamak.
Bir gıda ürününden başka neler elde edebileceğini öğrenmesini sağlamak.
Küresel sorunlara duyarlı, iklim kriziyle oluşacak denge değişimlerinde kendisinin ve çevresindekilerin alacağı önlemlerin farkında olmasını sağlamak. Doğa ve doğal yaşam konusunda savunuculuk ve gönüllü girişimlerin başlatıcısı ya da aktif bir parçası olmak, Birleşmiş Milletler’in 2030 Küresel Kalkınma Hedefleri doğrultusunda çalışmalar yürütmek.
Yok olan bitki türlerinin peşine düşerek ve ütopik macera ufkunu genişleterek doğayı kurtarma vb. girişimlere tanıklık etmesini sağlamak.
Atalık tohum, biyoçeşitlilik, biyokorsanlık, hibrit vb. terimlerin dünya üzerindeki anlamlarını keşfetmesini sağlamak.
Tohumu korumak, korunma şartlarının farkında olmasını sağlamak, tohum topu üreticiliği, tohum bankacılığı, tohum dedektifi, tohum arşivcisi vb. yeni mesleki terimlerin çocuk edebiyatı içinde yer almasını sağlayarak, gelecek yıllara dair öngörüsünü, hayal gücünü arttırmak.
Ekolojik dengeyi sarsmadan yaşanabilecek tüm çözüm önerilerini keşfetmesini sağlamak.
Doğal yaşam, tarımsal üretim ve tüketim konusunda kuşaklar arası bilgi ve deneyim aktarımının bir parçası olmak. Miras bırakılan yerel ve deneyimsel bilginin korunup, yaşatılarak geleceğe aktarılmasında köprü rolü üstlenmek.
Projenizin hedef kitlesi
8-12 yaş aralığındaki okurlar
Projenizin süresi
1 Temmuz 2022 – 1 Eylül 2023
Projenizin aşamaları
1 Temmuz 2022, projenin ilgili yazarlara duyurulması
8 Ağustos 2022, proje ile ilgili tanıtım toplantısı yapılması
1 Eylül 2022, eserlerin son gönderilme tarihi
1 Kasım 2022, seçilen eserlerin duyurulması
1 Ocak 2023, editörlük, kitap kapağı vb. çalışmaların bitimi ve yayınevine teslimi