Ergodik Edebiyat

Ergodik Edebiyat çalışmalarına katılmak ister misiniz?

Sevgili Katılımcılarımız,

U-Strory iş birliği ile düzenlenen ve interaktif bir hikaye yazma yöntemi olan ergodik edebiyatın etkili ve dijital örnekleri için bu çalışma grubuna katılabilirsiniz.

Sorularınız için aşağıdaki e posta adresinden sevgili Fernur Durak'a ulaşabilirsiniz.

E posta adresi: fernurhanim@gmail.com

2024 - 2025 Çalışmaları

Tanıtım Toplantısı: 10 Eylül 2024, Salı, 21.30

Toplantı Bağlantısı: https://us06web.zoom.us/j/84744767988?pwd=60a8kj8wOs1bSpEBejIXyAw92uYBKA.1

Çalışmalarımızın 3. sezonu Eylül 2024’te başlayıp Haziran 2024’te bitmesi hedeflenmektedir. Bu süreçte tanıtım toplantısından sonra projeye katılmak isteyen 8 kişilik kapalı bir çalışma grubuyla çalışmalar yapılacaktır. Projenin çalışmaları, 17 Eylül 2024 Salı günü başlayıp üç haftada bir olacak şekilde devam edecektir.

Projeye katılım gösterecek üyelerimizden;

Lütfen aşağıdaki formu doldururken bunları değerlendiriniz. Form sekiz (8) kişi kayıt olduktan sonra kapanacaktır.

Yararlı Bağlantılar

Proje ile ilgili linkler:

Ergodik Edebiyat Kitap, Film örnekleri

Ergodik Edebiyat Hakkında

Ergodik Edebiyat;

Etkileşimli (İnteraktif) Kurgu

Hipermetin (Hyper Text)

Sibermetin (Cybertext)

2022 - 2023 Çalışmaları

Buluşmanın amacı: 

uStory Aplikasyonunda yayınlanan  eserlerimizi, her buluşmada bir tane seçerek istatistikleri ile birlikte incelemek,

Aynı zamanda yazma sürecinde yaşadığımız deneyimleri de birbirimize aktarıp, bu süreci daha kolay hale nasıl getirebiliriz? sorusu etrafında da dolanacağız.


Her buluşmanın öncesinde hangi eser incelenecekse; o eserin okunarak ve incelenerek buluşmaya gelinmesini rica ediyoruz. 


Bir ricamız da; tabii ki yazarı incitmeden, yazardan bağımsız incelemeler yapacağız, unutmayalım!


Buluşma tarihleri ve incelenecek eser listesi:


Buluşma bilgileri:


https://us06web.zoom.us/j/85244975608?pwd=VWxFZzAwek9HekZsYXlvVWROOVVFZz09


Meeting ID: 852 4497 5608

Passcode: 987654

Çalışması Öncesi Yapılabilecekler

Masalın İskeleti, Özlem Yılmaz

Bir masalın iskeletini okuduğumuzda masaldaki tüm olayları sırayla görürüz. Kısa ve özdür. Bu korunması gereken yapıdır. Hem masalda neyi bozmamamız gerektiğini gösterir hem de masalı unutmamamızı sağlar. Masalın iskeletini çıkarmak için farklı teknikler vardır. 2 tanesini paylaşıyorum:

7-3-1 Tekniği

Masalı 7 cümlede yazmak

Masalı 3 cümlede yazmak 

Masalı 1 cümlede yazmak 

(Bu teknik daha çok sol beyne hitap eder.)

Hikâye Tablosu Tekniği

A4 kağıdı 9 ya da 12 kareye bölünür (Masalınız uzunsa 12 kareyi tercih edebilirsiniz.)

Bu karelerin her birine masaldaki ana olayları sırayla çizeriz. Resimlerimiz asla ve asla profesyonel olmak zorunda değil. İçimizden geldiği gibi resim yapabiliriz. Hatta her ne kadar içimizdeki çocukla temas edebilirsek süreçten o kadar çok zevk alırız. Resimleme bitip kağıda baktığımızda masalımızın tamamı gözlerimizin önünde canlanıyor olacak. 

(Bu teknik daha çok sağ beyne hitap eder.)

NOT: Aynı masal için her iki tekniği de kullanabilirsiniz. Resimleme tekniğine öncelik verip çocuk yanınızı harekete geçirmek yaratıcılığınızın tetiklenmesi açısından daha iyi bir seçim olabilir. Çünkü bir sonraki aşama: ETLENDİRME. 

Etlendirme / Süsleme

Masalınızın iskeleti artık elinizde. Artık sıra sözcükler, duyular ve duygularla iskelete ruh üflemeye geldi. Bu kısım tamamen yaratıcılığınıza kalmış. Masal mekanınızı, kahramanlarınızı özgürce işleyebilirsiniz.

Bu aşamada masal sizin kalbinizden yeniden ve yeniden doğuyor. Bu noktada eylem ve betimleme arasında denge kurmaya dikkat edilmeli ki çocuk masalın içinde merakla kalmaya devam etsin. Yazarken cümlelerin kısa olmasına da özen gösterilebilir. Çünkü masallar online bir platformda yayımlanacak ve çocuğun dikkatinin dağılmaması açısından önemli bir nokta olabilir.

Ergodik Masal, Film Örnekleri

Masalların Genel Özellikleri

Olağanüstü kahramanların başlarından geçen olağanüstü olayların yer ve zaman belirtilmeden anlatıldığı edebiyat türüne "masal" denir. Halk dilinde anlatılarak oluşan sözlü edebiyat ürünüdür. Masallar bir yazar tarafından sonradan yazıya geçirilir. Masallar nesir, nazım karışık olabilir. Her ulusun kendine özgü masalları vardır. Toplumlar birbirlerinden ne kadar ayrıksı olursa olsun, masallarındaki benzerlikler hemen göze çarpar. Masalın dokusundaki olayların gidişi aynı olmakla birlikte, bazen nesnelerdeki değişim doğaldır. Masallar genellikle bir tekerleme ile başlar ve tekerleme ile biter. Masallar, çoğu zaman erkek egemen düşünceyi yansıtmıştır. Kadın, kazanılması gereken bir ödül olarak sunulmuştur. Masallar, merak duygusunu en fazla uyaran yazı türlerinden biridir.

Konu: Masallarda her insanı ilgilendiren evrensel değerler ve konular anlatılır. Özellikle çocuklara doğruluk, dürüstlük, iyilik, güzellik, ahlaklı olmak, erdemli olmak, yardımseverlik gibi duygular verilmek istenir. Ayrıca çevredeki kişilerin, olayların ve yöneticilerin eleştirileri de yapılır. Haksızlıklara karşı halkın ve halk içinde bir önderin direnmesi ve sonuçta mutlaka üstün gelmesi işlenir.

Olay: Masallar olay eksenli bir edebiyat türüdür. Tamamen hayal ürünü olan bu olaylar, olağanüstü nitelikler taşıyabilir. Masallarda “olamaz” diye bir şey yoktur. Her şey olabilir ve bunlar konu olarak işlenir.

Yer: Masalda belirli bir yer, çevre yoktur. Hayalî bir yer, çevre söz konusudur. Bunlar da genellikle "Kafdağının arkasında bir ülke, yedi kat yerin altı, periler padişahının ülkesi" gibi hayalî yerlerdir.

Zaman: Masalda zaman da belirsizdir. Geçmişte bir zamandan söz edilir; ama aslında bu hayalî bir zamandır. Masallar geçmiş zaman kipi (-miş) kullanılarak anlatılır. Bu yönüyle de hikâyeden ayrılır. "Bir varmış, bir yokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, pireler berber iken, develer tellal iken, ben babamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken…" gibi tekerlemeler aslında zamanın belirsizliğini ve olayın hayalî olduğunu da açıklar.

Kişi: Masal kahramanları olağanüstü nitelikler taşıyabilir. Masallarda "peri, dev, cüce, cadı, gulyabani, şahmeran, Zümrüdüanka" gibi hayalî kahramanlar karşımıza çıkabilir. Masalda, gerçek hayatta rastlanamayacak kişiler de bulunabilir. Kişiler ya iyidir ya da kötüdür. İyiler hep iyilik yapar, kötüler de hep kötülük yapar. İyiler masalın sonunda mutlaka kazanır, kötüler de her zaman kaybeder.

Amaç: Masalda eğiticilik esastır. Aslında yerin, kişilerin ve zamanın hayalî olması da bundandır. Kimse rencide edilmeden insanlara ders verilir. Herkes masalın sonunda verilen dersten kendisine düşen payı alır. Masallarda kötülükler eleştirilerek okurun ve dinleyenin bu kötüler gibi olmaması istenir. İyiler ve iyilikler de yüceltilir ki okur veya dinleyici iyi olsun ve iyilik yapsın.

Masalların günümüzde yalnız edebiyatçıların ilgi odağı olmadığı; sosyoloji, psikoloji, antropoloji, çocuk gelişimi, eğitimbilim gibi bilimsel disiplinlerin de ilgi odağında yer aldığı bilinmektedir.

Masal Listesi

Charles Ludwidge Dodgson (Lewis Caroll)

Hans Christian Andersen Masalları

Grimm Masalları

Keloğlan Masalları

Binbir Gece Masalları

Proje Hakkında

Proje yürütücüleri

Fernur Durak, Burçak Temel

Projenizin adı 

Ergodik Masallar

Projenizin iş birlikçileri

U-Story (Ekrem Başarır)

Projenizin gerekçesi 

Projenizin amaçları 

Projenizin hedef kitlesi 

4 - 7 yaş arası çocuklar 

Projenizin aşamaları 

Çalışma Grubu