Cumhuriyet'in 100. Yılı
Sevgili öğretmenimiz Nevzat Süer Sezgin rehberliğinde Dilek Yılmaz, Feray Ünal, Gönül Çatalcalı, Gülay Pamuk, Nalan Yılmaz arkadaşlarımızın katılımları ile kurulan proje ekibi, "Cumhuriyet'in 100. Yılı" adını taşıyan beş kitaplık bir set hazırlığına başladı.
İlk çalışmaların ardından Burçak Temel, Osman Torun ve Sultan Topçu arkadaşlarımızın da katılımı ile ikinci aşama başladı. Böylelikle sekiz kitaplık bir sete dönüştü.
Varyant Yayınları'ndan sevgili Mehmet Nusrettin Özbay ile yapılan iş birliği ile kitapların Eylül 2024'te okurlarla buluşması hedefleniyor.
Kurtuluş savaşının sonunda elde edilen kazanımları, bayramlarımızı kutlama coşkusunu ve yakın tarihimizi unutturma çabalarına karşılık yeniden canlandıracak yapıtlar üretmek, çocuk okurda bugünkü bağımsızlığımızı ve haklarımızı o tarihlerde yaşanan mücadeleye borçlu olduğumuz düşüncesini geliştirmek, evrensel insani değerleri çocuklara kitaplarla iletmek amaçları ile gerçekleşecek çalışmanın ayrıntılarına aşağıdaki bölümden ulaşabilirsiniz.
Proje Hakkında
Projenizin adı
Cumhuriyet'in 100. Yılı Kitap Projesi
Proje yürütücüsü
Nevzat Süer Sezgin
Proje ekibindeki kişi ya da kişilerin adı soyadı
Dilek Yılmaz, Feray Ünal, Gönül Çatalcalı, Gülay Pamuk, Nalan Yılmaz, Burçak Temel, Osman Torun, Sultan Topçu
Proje iş birlikleri
Varyant Yayıncılık (Mehmet Nusrettin Özbay)
Projenizin amaçları
Kurtuluş savaşının sonunda elde edilen kazanımları, bayramlarımızı kutlama coşkusunu ve yakın tarihimizi unutturma çabalarına karşılık yeniden canlandıracak yapıtlar üretmek
Çocuk okurda bugünkü bağımsızlığımızı ve haklarımızı o tarihlerde yaşanan mücadeleye borçlu olduğumuz düşüncesini geliştirmek
Evrensel insani değerleri çocuklara kitaplarla iletmek
Projenizin hedef kitlesi
4, 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri
Projenizin süresi
Mart - Eylül 2024
Projenizdeki görev dağılımı
Yazar Adı: Gülay Pamuk
18 Mart 1915: Çanakkale Zaferi. I. Dünya Savaşı sırasında 18 Mart 1915 tarihinde zaferle sona eren Çanakkale Deniz Savaşları'nın anıldığı gündür.
Yazar Adı: Gönül Çatalcalı
19 Mayıs 1919: Mustafa Kemal Atatürk, Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştır ve bugün, İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilir.
Yazar Adı: Dilek Yılmaz
23 Nisan 1920: Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı ve egemenliğin ilan edildiği gündür.
Yazar Adı: Feray Ünal
30 Ağustos 1922: Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nde kesin bir zafer kazanılarak bağımsızlığımız güvence altına almıştır.
Yazar Adı: Nalan Yılmaz
29 Ekim 1923: Bu tarihte, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan bir anayasa değişikliğiyle Türkiye'nin yönetim biçimi Cumhuriyet olarak ilân edilmiştir.
Yazar Adı: Burçak Temel
Hasan Tahsin Recep ya da gerçek adıyla Osman Nevres, 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'e çıkartma yapan, seçkin askerlerden oluşan Yunan Efzon Alayı işgal askerine, Kordonboyu'ndan ilk kurşunu sıkarak direnişini başlatan ulusal sembol kişi, yazar ve gazeteci. (Doğum: 1888, Selanik, Yunanistan / Ölüm: 15 Mayıs 1919, İzmir)
Yazar Adı: Osman Torun
Şahin Bey, Kuvâ-yi Milliye önderlerinden . Antep Savunması'nın önemli isimlerindendir. (Doğum: 1877, Gaziantep / Ölüm: 28 Mart 1920, Şahinbey)
Yazar Adı: Sultan Topçu
Sütçü İmam, Maraş kurtuluş mücadelesini başlatan direnişçi. Maraş'ta Fransız-Ermeni askerlerine karşı ilk kurşunu atmıştır. (Doğum: 1871, Kahramanmaraş / Ölüm: 25 Kasım 1922, Kahramanmaraş)
Genel Açıklamalar:
Çocuk okurun üzerindeki etkisi bakımından eserlerin anlatım dili “ben dili” olabilir.
Ötekileştirmeye yer verilmemelidir.
Savaş karşıtlığı ve barışın değerinin metinlere yansıtılması beklenmektedir.
Çocuk okurların bayram coşkusunu hissedeceği vurgular olmalıdır.
Savaşın sebep olduğu acılar, çocuk okuru incitmeden anlatılmalıdır.
Metinler, A4 sayfası, 12 punto times New roman karakterle yazılacaktır.
55-60 sayfa civarında olacaktır.
Yayınevi yazarlarla sözleşme yapacak ve % 10 telif verecektir.
Eserler en geç 1 Haziran 2024 tarihinde Nevzat Süer Sezgin’e ulaştırılacak. Yazarla birlikte çalışıldıktan sonra en geç 15 Temmuz 2024 tarihinde yayınevine teslim edilecek..