Geçen sezon, Çocuk Edebiyatı Sohbetleri adı altında yaptığımız 25 programdan sonra 2020 - 2021 eğitim yılında yeni adımız ve içeriğimiz ile karşınızdayız.
5 Ekim 2020 Pazartesi günü itibari ile tam 35 programda 35 konu ve konuk ile Zikzak Grup'un instagram hesabında canlı yayınlar ile buluşuyoruz.
Her pazartesi saat 21.00'de başlayan programlarımızın yayın kayıtlarını da aşağıda bulabilirsiniz.
Nevzat Süer Sezgin ve Yusuf Çağlayan, 31 Mayıs 2021
Tam 60. programımızı yaparak sezonumuzu tamamlamış bulunuyoruz :)
Çocuk ve gençlik edebiyatını mesele edindiğimiz onlarca konu ile etrafında gezindiğimiz bir yayın dizisi oldu.
Canımız öğretmenimiz Nevzat Süer Sezgin'i ne kadar çok sevsek az.
Eksi 18 Edebiyat Topluluğu'nda yol arkadaşlığı yaptığımız yetmişten fazla katılımcımıza da sonsuz teşekkürler :)
Duygu Uzel, 17 Mayıs 2021
Sevgili Duygu Uzel ile "çocuk edebiyatında tema olarak doğa ve hayvan" üzerine sohbet ettik. Kocaman şehirlerde, kendimizi kaybettiğimiz apartmanların arasında bir başka kaybettiğimiz şey de doğa. Önce kendimizi dönüştürmek, sonra yazdıklarımızı, yazdıklarımızı okuyanları ve yaşadığımız çevreyi... Çok önemli ipuçları barındıran bir yayın oldu. Teknik aksaklıkların azizliğinden dolayı Yusuf'u değil, Duygu Uzel'i dinleyiniz efendim :)
Elif Çelebi, 10 Mayıs 2021
Sevgili Elif Çelebi ile "çocuğun bulunduğu kente ait hissetmesini kitaplarla sağlamak" üzerine sohbet ettik. Aynı zamanda mimar olan Elif ile kent yaşamını, bu yaşam içerisinde çocuklara ayrılan alanı konuştuk. Kentin geçmişi ve bugünü ile ilgili çocukların farkındalığı ve bu farkındalığa yardımcı olabilecek çocuk edebiyatı ürünlerini örnekledik. Yeni projeler için ilk adımı attık bile :)
Sevin Sezgin, 3 Mayıs 2021
Sevgili Sevin Sezgin ile "antik çağdan günümüze çocuk" üzerine sohbet ettik. Konuğumuz bir kütüphaneci ve arkeoloji meraklısı olunca çocuk ve çocuk edebiyatının en uzun yolculuğunu 30 dakikaya sığdırmayı başardık. Antik çağdan günümüze, batıda ve ülkemizde çocuk gerçekliğini ve çocuk edebiyatına yansımalarını konuştuk. Örneklerle ilişkilendirince de çok bütüncül oldu. Çok teşekkürler sevgili Sevin Sezgin :)
Buket Başaran Akkaya, 26 Nisan 2021
Sevgili Buket Başaran Akkaya ile "tiyatroda çocuk oyunları ve sahne tasarımı" üzerine sohbet ettik. Tiyatrodaki çocuk oyunlarının yapısını, önceliklerini, hassasiyetlerini 40 yılını bu işe vermiş sevgili Buket Başaran Akkaya ile konuştuk. İzmir Devlet Tiyatrosu'nda dekoratör olarak yaptığı tasarımlarda biriken deneyimlerine kısacık da olsa kulak vermek çok besleyici oldu. Çok teşekkürler :)
Neriman Ekinci, 19 Nisan 2021
Sevgili Neriman Ekinci ile ""kitaplarla bibliyoterapi ve sözsüz kitaplarla görsel okuma" üzerine sohbet ettik. Enerjisi çok yüksek bir yayın daha geride kaldı. Hem annelik deneyimleri hem de kendi deyimi ile "yeniden okullu" gözlemleri ile sevgili Neriman ile birlikteydik. Bibliyoterapi ve sessiz kitaplar üzerine odaklandık. Cevaplar ile birlikte güzel sorular da kaldı aklımızda. Çok teşekkürler:)
Ümit Kireççi, 12 Nisan 2021
Sevgili Ümit Kireççi ile "çocuk ve çizgi roman" üzerine sohbet ettik. Çizgi roman konusunu geçmişten bugüne özetleyen, değişiminin önemli noktalarını vurgulayan, bugünün odak konularını öne çıkaran, çeşitli kültürlerden eserlerle örnekleyen, çocukların gelişimindeki rolünü açıklayan ve bunların hepsini yaklaşık 40 dakikada yapan sevgili Ümit Kireççi'ye ne kadar teşekkür etsek az. Başka etkinliklerde tabii ki yeniden buluşacağız :)
Sevinç Yağan, 5 Nisan 2021
Sevgili Sevinç Yağan ile "Kütüphanede çocuk var!" üzerine sohbet ettik. Urla İlçe Halk Kütüphanesi'nin çocuk bölümünde bir dolu güzel etkinliğe ev sahipliği yapan, kütüphanesini çocukların, ailelerin, öğretmenlerin buluşma noktası haline getiren sevgili Sevinç ile birlikteydik. Yolunuz düşerse bir çay içmek için mutlaka uğrayın :)
Handan Gökçek, 22 Mart 2021
Sevgili Handan Gökçek ile "kurgusal biyografilerin kişisel gelişim açısından önemi" üzerine sohbet ettik. Farklı yaş grupları için farklı türlerde kitaplar kaleme alan sevgili Handan Gökçek'i belki de en çok kurgusal biyografi örnekleri ile sevdik :) Bu türde yaptığı çalışmaları, hassasiyetleri, gelecek projeleri üzerine konuştuk.
Dilge Güney, 15 Mart 2021
Sevgili Dilge Güney ile "dijitalleşen dünyanın çocuk edebiyatına etkisi " üzerine sohbet ettik. Dijitalleşen dünyada değişen koşullar, okurlarımız, yazarlarımız, ailelerimiz, öğretmenlerimiz... Değişimin bu kadar hızlı ve çarpıcı olduğu bir dönemde edebiyat bundan nasıl etkilenecek? Cevapları henüz tam olarak bilmiyoruz ama çok güzel sorularımız var. Çok teşekkürler sevgili Dilge :)
Hicabi Demirci, 8 Mart 2021
Sevgili Hicabi Demirci ile "karikatür ve çocuk" üzerine sohbet ettik. Çok sevdiğimiz onlarca güzel kitaba çizgileri ile değer katan, yazdığı ve çizdiği kitaplar ile karikatür sanatını koruyan, kollayan ve çoğaltan, şimdilik yüzden fazla ödülün sahibi olan sevgili Hicabi Demirci ile pek tatlı bir sohbet yaptık :)
Gönül Çatalcalı, 1 Mart 2021
Sevgili Gönül Çatalcalı ile "çocuklara mizah yazmanın zorlukları ve güzel yanları" üzerine sohbet ettik. Mizah nedir sorusu ile giriş yaptık dünyada ve Türkiye'deki örnekleri ile devam ettik. Mizah yazarken ileti konusuna değindik, ÖMER FM'e gittik. Tatlı dilli güler yüzlü konuk olunca sohbet su gibi aktı geçti. Çok teşekkürler sevgili Gönül Çatalcalı :)
Nilay Yılmaz, 22 Şubat 2021
Sevgili Nilay Yılmaz ile "sivil toplum örgütlerinin okuma kültürüne katkısı" üzerine sohbet ettik. Programa mesele ettiğimiz konular çocuk, edebiyat ve sivil toplum örgütleri olunca tadına doyamadık. Sevgili Nilay Yılmaz bu alanın hem akademik hem de pratik öncü isimlerinden biri. Her buluşmamızda ayrı bir farkındalık yaratmayı başarıyor. Çok farklı mesele alanları olan STK'ler ile yaptığı ve edebiyatın başrol olduğu çalışmaları dinlemek çok ufuk açıcı oldu.
Nermin Şenol, 15 Şubat 2021
Sevgili Nermin Şenol ile "çocuklarla yaratıcı yazma çalışmaları" üzerine sohbet ettik. Yazma konusuna değer veren deneyimli bir öğretmen ile yayın yapınca tadı pek güzel oluyor. Çocuklara mı yazmayı sevdirdiğine yoksa çocuklarla mı yazmayı sevdiğine tam olarak karar veremedik Nermin Hanım'ın. Galiba ikisi de :)
Ayfer Demirtaş, 8 Şubat 2021
Sevgili Ayfer Demirtaş ile "Çalışılması zor konuları çalışmak " üzerine sohbet ettik. Sohbet zor konular üzerineydi ama dinlemek çok keyifli oldu. Ayfer'in öğretmen, ebeveyn, yazar gibi çok yönlü kişiliği, hassasiyetleri ve çıkarımları ile geride çok önemli sorular bırakan bir yayın oldu. Çok teşekkürler :)
Gülay Pamuk, 1 Şubat 2021
Sevgili Gülay Pamuk ile "Çocukların dil gelişiminde kitapların rolü " üzerine sohbet ettik. Çocuklarda dil gelişimi, gelişim sürecindeki evreler, bu evrelerin öne çıkan özellikleri, edebiyatın etkileri, uygulama örnekleri ile dopdolu bir yayın oldu. Sevgili Gülay, 30 dakikaya bir dönemlik çocuk ve dil gelişimi dersi sığdırmayı başardı :)
Kardelen Özdemir, 25 Ocak 2021
Sevgili Kardelen Özdemir ile "PYP sorgulama temalarında çocuk kitapları" üzerine sohbet ettik. Bir IB öğretmenin deneyimleri ile ilk yıllar programında çocuk edebiyatını irdeledik. Hem IB yapısının genel çerçevesini çizmek hem de çocuk edebiyatının konumlandığı yeri görmek için çok verimli bir yayın oldu.
Ece Kanber, 18 Ocak 2021
Sevgili Ece Kanber ile "çocuk, edebiyat ve felsefe" üzerine sohbet ettik. Konu bunlar, konuk da Ece olunca temposu yüksek bir program oldu. Öğretmenlik rollerimizi, sorumluluklarımızı, ihtiyaçlarımızı, kullandığımız araçları ve yöntem teknikleri bolca sorgulattı. Ünlü filozofların attığı tweetler, kavramlar ile yazılan şiirleri merak ediyorsanız, yayını izleyebilirsiniz :)
Sultan Serdar Doksöz, 11 Ocak 2021
Sevgili Sultan Serdar Doksöz ile "şiir ve çocuk gelişimi" üzerine sohbet ettik. Şiir gibi masalları ya da masal gibi şiirleri kendine mesele edinmiş, anne ve öğretmenlik rolleri ile estetik kaygıları harmanlamayı başarmış sevgili Sultan Serdar Doksöz öğretmenimiz ile çok keyifli bir yayın oldu.
Burçak Temel, 4 Ocak 2021
Sevgili Burçak Temel ile "Bir eğitmen olarak kitapla nasıl çalışılır?" üzerine sohbet ettik. Bir eğitmen olarak çok farklı yaş ve ortamlarda çocuklar ile çalışmalar yaptığı çalışmaları ve deneyimlerini dinledik. Kitap neden çalışılmalıdır, neler yapılabilir, neler dikkat edilebilir gibi bir dolu önemli soruya kendi gözlemlerini de ekleyerek bizlerle paylaşan Burçak'a çok teşekkürler :)
Özlem Keskin Çoban, 28 Aralık 2020
Sevgili Özlem Keskin Çoban ile "hayatın ilk 1000 gününde (hamilelik + 2 yaş) kitap okuma" üzerine sohbet ettik. İnsan beyninin %80 oranda gelişiminin tamamlandığı bir dönemde, anne sütü ile birlikte sesli kitap okuma tavsiyesinin verilmesi, yayının ne kadar değerli bir konu hakkında olduğunun en açık ispatı oldu. Mesleki ve kişisel deneyimleri ile konuyu örnekleyen sevgili Özlem, bir dolu proje fikrinin ortaya çıkmasına büyük destek oldu :)
Cenk Öztekin, 21 Aralık 2020
Sevgili Cenk Öztekin ile "bilim kurgu merkezli edebiyat ve gelecek algısı" üzerine sohbet ettik. Bilim kurgu nedir, neden yapılır, geçmişte ne işe yaradı, şimdi ve gelecekte ne işe yarayacak üzerine başlayan sohbet, sosyolojik argümanlar ile devam etti. Çocuk ve gençlik edebiyatı özelinde düşündüğümüzde uygun bir dil ve yöntem ile okuyucuya ulaşabilecek nitelikli bilim kurgu edebiyatının kriterleri üzerine konuştuk.
Serap Şahin, 14 Aralık 2020
Sevgili Serap Şahin ile "çocuklarla iletişimde kitabın rolü" üzerine sohbet ettik. Kitaplar öğrenci, öğretmen, ebeveyn arasında bir iletişim aracı olabilir mi? Hangi kitaplar, hangi konularda işimizi kolaylaştırır?, Okulda ve evde neler yapılabilir? gibi soruların cevaplarını aradık. Bu sayede sevgili Serap Şahin'i daha yakından tanıdık. Etrafa tohum niyetine kitap saçalım o zaman ;)
Hasan Karaca, 7 Aralık 2020
Sevgili Hasan Karaca ile "Bir çizer ne ister?" sorusu etrafında sohbet ettik. Resimli çocuk kitapları denilince çizer bu işin neresinde olmalı, yazar ve hikayesi ile kurduğu bağ nasıl olmalı sohbetimizin genel hatlarını oluşturdu. Sanatçı bakış açısı ile çocuk kitapları resimlemenin mümkün olması için bu konuyu bolca konuşmaya devam edeceğiz :)
Duygu Bulunmaz, 30 Kasım 2020
Sevgili Duygu Bulunmaz ile "Neden çocuk kitapları okumalıyız?" hakkında sohbet ettik. Yetişkinlerin çocuk kitaplarına olan tutkusunu çok da tartışmaya gerek olmadığını ispatlayan bir yayındı ;) Birçok farklı alanda çocuk kitaplarından yararlanmak, beslenmek ve çevremizi beslemek gayet kullanışlı bir bakış açısı.
Dilek Yılmaz, 23 Kasım 2020
Sevgili Dilek Yılmaz ile "kitap kulüpleri ve okuma yazma üzerine etkileri" hakkında sohbet ettik. Uzunca zamandır www.dilekkitapligi.info üzerinden okuyan, yazan, anlatan sevgili Dilek Yılmaz ile kitap kulüplerini konuştuk. Topluluk olmak, ortak bir amaç ile hareket etmek, her yapılan işte çok motive edici oluyor.
Nurhayat Güngör, 16 Kasım 2020
Sevgili Nurhayat Güngör ile "çocuk ve şiir" üzerine sohbet ettik. Çocuk, çocuk edebiyatı ve şiir üçlemesi arasında gidip geldiğimiz tatlı mı tatlı bir yayın oldu. Ruhumuza iyi gelecek, dünyayı anlamlandırmada estetik ilişkiler kurmamıza destek olacak bu güzel türü daha çok konuşalım. Belki böylelikle aramızdan çocuklar için şiir yazanlar da çıkar :)
Filiz Gündoğan, 9 Kasım 2020
Sevgili Filiz Gündoğan ile "Aileler kitap seçiminde neler özen göstermeliler?" sorusu ile başladığımız yayında bolca yeni soru ve ödev ortaya çıktı. Öncelikle çocuğumuzu yakından tanımalı, sonrasında da kitapları tanımalıyız. Bunları nasıl yapabileceğimizi ve daha fazlasını konuştuğumuz verimli bir program oldu.
Erkan Bulunmaz, 26 Ekim 2020
Sevgili Erkan Bulunmaz ile Nevzat Öğretmenimiz ile birlikte çalıştığı "Yetişkinler için Çocuk ve Gençlik Edebiyatı" programını değerlendirdik. 16 hafta süren, bolca ödevlerden ve değerlendirmelerden oluşan bir programda bir yazar eğitmeni ile çalışmanın yazarlık ve okurluk maceramıza katkılarını konuştuk.
Güzin Öztürk, 19 Ekim 2020
Sevgili Güzin Öztürk ile birlikte çocuklarımızın okuma alışkanlığı kazanmasında nelere dikkat etmeliyiz, farklı yaşlarda ne gibi uygulamalar yapmalıyız, ebeveyn ve öğretmenler olarak sorumluluklarımız neler üzerine konuştuk. Okuma ve öğrenme güçlüğü çeken çocukların da rahatça okuyabileceği "sen de oku" projesini değerlendirdik.
Osman Torun, 12 Ekim 2020
Sevgili Osman Torun ile birlikte kitap keşif araçlarından biri ve belki de en önemlilerinden olan kitapların arka kapakları üzerine konuştuk. Arka kapak yazıları nedir, neden hazırlanır, kim hazırlar, kim için hazırlar gibi sorulara cevaplar aradık. Dil ve anlatım ile tasarım önerilerinde bulunduk. Etik sorumluluklarımız üzerine konuştuk. Sonunda da güzel bir proje fikri ortaya attık.
Nevzat Süer Sezgin, 5 Ekim 2020
Eksi 18 Edebiyat Topluluğu'nun oluşma sebeplerinin başında gelen öğretmenimiz ile birlikte 2. sezona "merhaba" dedik. Topluluğumuzun kendine mesele edindiği iki konumuz var: Çocuk ve Edebiyat. Öğretmenimiz ile tam da bu iki konu üzerine enfes bir "ilk ders" yaptık. Bir dolu öğreti ile dolu programdan bir sözü buraya da not düşelim: Edebiyat, insanlığı anlamaktır.
Proje sahibinin adı soyadı
Yusuf Çağlayan
Projenizin adı
Eksi 18 Edebiyat Sohbetleri
Projenizin gerekçesi
Çocuk ve gençlik edebiyatını kendine mesele edinmiş çok farklı rollerdeki kişi ve kurumları yakından tanımak ve tanıtmak amaçlanmaktadır. Yazar, çizer, editör ve adayları ile birlikte yayıncı, kitapçı, sahaf, öğretmen, ebeveyn gibi farklı ilgi gruplarını sosyal medya canlı yayınlarında misafir ederek bir farkındalık yaratılmak istenmektedir.
Projenizin amaçları
*Çocuk ve gençlik edebiyatını bir mesele haline getirmek.
*Çocuk ve gençlik edebiyatına meraklı kişi ve kurumları tanımak ve tanıtmak.
*Canlı yayınlar ile olabildiğince fazla ve farklı alanda ilgi grupları yaratmak.
*Yayınları kayıt altına alarak sonrasında da izlenebilecek güçlü bir arşiv yaratmak.
Projenizin hedef kitlesi
Eksi 18 Edebiyat Sohbetleri'nde, canlı yayın programında misafir edeceğimiz kişi ve kurumları olabildiğince farklı alanlardan seçerek 360 derecelik bir ilgi alanı oluşturmayı hedefledik. Yayınların izleyicileri olarak da bu alana meraklı olan herkese ulaşmaya çalışıyoruz.
Projenizin süresi
Ekim 2020 ile başlayan yayınlar, her hafta pazartesi günleri 21.00 - 21.30 saatleri arasında gerçekleşiyor ve Haziran 2021'e kadar 35 program yapmayı planlıyoruz.
Projenizin aşamaları
Yayın dönemi öncesinde geliştirdiğimiz fikri önce Eksi 18 Edebiyat Topluluğu üyeleri ile iki farklı çevrim içi toplantı ile paylaştık ve görüşlerini aldık. Gelen öneriler ile gerekli düzenlemeleri yapıp son haline getirdik. Bir google form ile önce topluluk içerisindeki gönüllülere bir çağrı yaptık. Gelen cevaplara göre yıllık programda tarih ataması yaparak konuklarımız ile randevulaştık. Kalan programlar için de yine bir google form hazırlayarak topluluk dışındaki ilgililere çağrı yaptık. Özellikle yayıncı, kitapçı, editör gibi farklı alanlardan kişileri yayın programına aldık. Yayın öncesi pazartesi sabahı sosyal medyada duyurular yaptık. Yayına birkaç saat kala da ilgili whatsapp gruplarında duyurduk. Yayınlarımızı Zikzak Grup hesabından 30 dakikayı geçmeyecek şekilde yapıyoruz. Yayın sonrası da hem sosyal medya hesabımızda, hem youtube kanalımızda hem de web sayfamızda kullanıma açıyoruz. Yayına misafir edeceğimiz konuğumuza da yayından en az beş gün önce bir mesaj göndererek tüm yayın akışı konusunda hem fikir kalıyoruz.
Nisan - Haziran 2020 tarihleri arasında her pazartesi ve cuma günleri 20.30 - 21.00 saatleri arasında Zikzak Grup'un instagram hesabında canlı yayınlar ile buluştuk.