Oyunların Gücü Adına

Melis Yücel Özbek,  2 Şubat 2021
Okuma Süresi: 9 dakika

Oyun oynamak benim için önemli bir yere sahip. Oyunla birlikte, geçirdiğim o yorgun günü bir nebze olsun unutuyorum. Ya da oynadığım o oyunda görmediğim bir pencere çıkıyor. Böylelikle bambaşka bir dünya beni bekliyor.

Oyun; her yaşta hayatımızda olan bir olgu. Aslına bakarsak, oyun oynamadığımız bir zaman yok. Küçüklüğümüzde kapılarını açtığımız, oyunlar hala bizimle. Deneyimleyecek, oynanacak, üretilecek birçok oyun var.  Oyun oynamadığını ve oyunu sevmediğini düşünenler varsa; bence oyunlara bir şans daha vermelisiniz.


Oyun sadece bir eğlence aracı değildir.  Aslında oyun, çocukluk döneminde ortaya çıkan, en faydalı öğrenme ortamıdır.  Oyun, çocukların bütün gelişim alanlarına hitap ederek çoklu bir öğrenme sağlamaktadır.

Nasıl?

Çocuklar oyun oynarken gerekli durumlarda hafızasını kullanmayı, karşılaştığı problemlere çözüm bulmayı ve buna yönelik yaratıcı davranışlar sergilemeyi öğrenir.  Oyun oynarken bütün bedenleri hareket eder, böylelikle hem küçük hem de büyük kas grupları çalışır. Araç kullanmayı deneyimleyerek el göz koordinasyonu gelişir. Çocuklar oyun yoluyla kendi ve başkalarının duygularını tanır. Oyunlarla çevreyi ve dünyayı keşfetme yolculuğuna çıkarlar.  Çocuklar oyun oynadıkça ben merkezcilikten uzaklaşır. Bu da sosyalleşme konusunda ilerleme göstermelerine yardımcı olur.


Oyun için farklı görüşler mevcuttur. Piaget'e göre oyun, bir uyumdur. Gross’a göre (1896), oyun bir pratiktir. Montaigne’e göre (1533–1592) oyun çocukların en gerçek uğraşıdır. Montessori’ye göre (1870–1952) oyun çocuğun işidir. Lazarus’a göre oyun ise, kendiliğinden ortaya çıkan, hedefi olmayan, mutluluk getiren bir aktivitedir.


Oyunu genel olarak; belli bir amaca dönük, kurallı ya da kuralsız oynanabilen ve çocuğa her seferinde keyif veren bir etkinlik olarak tanımlayabiliriz.


Oyun kavramı okul öncesi dönem ile iç içedir. Çocukların gelişim özelliklerini bilmek ve buna uygun öğrenme ortamları hazırlamak önemli bir basamaktır.  Çocukların yaşlarına ve gelişim düzeylerine göre farklılıklar gösteren oyun evreleri birçok araştırmacı tarafından incelenmiştir. Bu araştırmacılardan Parten (1932), oyunu sosyal yönü ile incelerken; Piaget (1962) zihinsel gelişim yönünü incelemiştir. 

Parten’in sınıflandırmasına göre oyun: 

Piaget’in sınıflandırmasına göre oyun: 

Peki evde nasıl oyunlar oynayalım?

Ailece Oynanacak Oyun Örnekleri

Öneri Kutu Oyunları

Öneri Kitaplar

Kaynakça

Açık Kürsü'de yayımlanan içerikler, doğrudan yazarın kendi sorumluluğundadır.

Eksi 18 Edebiyat Topluluğu'nun görüşlerini yansıtmayabilir.