Kurtuluşa İlk Adım İçin
Elif Bülbül, 21 Şubat 2025
Okuma Süresi: 3 dakika
Elif Bülbül, 21 Şubat 2025
Okuma Süresi: 3 dakika
"Vatan, insanın evidir."
Gönül Çatalcalı’nın yazdığı ve Cumhuriyetimizin 100.yılı anısına Varyant Yayınları’nın basmış olduğu kitapta altını çizdiğim bir söz bu kitabın ana fikri olabilir. Aslına bakarsanız milli mücadelemizin dayandığı temel düşünce diyebilirim.
“19 Mayıs 1919 benim doğum günümdür,” diyen Atamız olmasaydı bizler bugün bu topraklarda doğmuş olamazdık.
Bu önemli gün gençlik ve spor bayramımızdır. Özge Güneş’e de günün önemini anlatması için bir dönem ödevi verilir. Özge bunu ciddiye alır ve ödevini bir tiyatro tekstine dönüştürür. Sınıf arkadaşları ve Ömer Dayı ile oldukça emek vererek, Elif Öğretmen’in desteğiyle sahneye koyarlar.
Yazarımız okurlarına tatlı bir sürpriz yaparak teksti kitabına koymuş. Bu bölümü okumaya başladığım satırdan itibaren okur olmaktan çıkarak izleyiciler arasına girdim ve salonda bir koltuğa oturdum.
Millî mücadele kahramanlarımız birer ikişer sahneye çıktılar. Başta Mustafa Kemal Paşa sonra Fatma Seher, Halide Edib, Adnan Bey, Gördesli Makbule, Hasan Tahsin ve Hoca Raif Bey bizlere tarihimizi anlattılar. Bandırma Vapuru da bir anlatıcı olarak sahnedeydi. Türk milletini diri diri gömmeye çalışan iç ve dış güçlerle mücadele ederek kaderimizi çizen atamızı taşıyan bu önemli gemi bir anlatıcı olmayı hak ediyor doğrusu.
Yazarımız, Özge’nin bakış açısından tarihimizi o kadar güzel anlatmış ki sayfalar akıp gitti. Kızımız ödevini hazırlarken birkaç önemli kaynaktan destek alıyor. Bunlar; Turgut Özakman’ın “Çılgın Türkler”, Nazım Hikmet’in “Kuvayi Milliye Kurtuluş Savaşı Destanı” ve İpek Çalışlar’ın “Halide Edib Biyografisine Sığmayan Kadın” kitapları.
Ne kadar güzel bir tesadüf oldu ki Gönül Çatalcalı’nın kitabına başlamadan önce İpek Çalışlar’ın kaleme aldığı biyografik romanı okumuştum. Halide Edib’in bilmediğim yaşanmışlıklarını öğrenmiş oldum. Bir kez daha saygı duydum bu dayanıklı ve mücadeleci insana.
Özge’nin yazdığı tiyatro oyunu biterken, son sahnede “Ey Türk Gençliği” ile başlayan hitabeyi yüksek sesle okuduğumu itiraf ediyorum. Millî mücadele kahramanlarımızın ruhları şad olsun.
Gönül Çatalcalı’nın ve koordinatör Nevzat Süer Sezgin öğretmenimizin emeklerine sağlık. Kitap daha çok basılsın ve okunsun.
Gönül Çatalcalı; “19 Mayıs 1919 Kurtuluşa İlk Adım”, Varyant Yayınları, 2024. 120s.
Açık Kürsü'de yayımlanan içerikler, doğrudan yazarın kendi sorumluluğundadır.
Eksi 18 Edebiyat Topluluğu'nun görüşlerini yansıtmayabilir.