Kitap Sevme Günü
Betül Çakıroğlu, 20 Nisan 2024
Okuma Süresi: 7 dakika
Ankara’da her ayın üçüncü cumartesi günü yapılan bir etkinlik. Her ayın teması özelinde resimli çocuk kitapları konuşuluyor. Aktan Acar, A. Şebnem Soysal Acar, Melis Akdoğan ve Yıldıray Lise’den oluşan yürütücü ve kolaylaştırıcı ekip tarafından Hurda Sanat Atölyesi’nde yapılan bu etkinliğe bu ay ben de katıldım.
Ayın konusu sessiz kitaplar olunca hızlı tren gidiş dönüş bileti ile günübirlikçi olarak soluğu Ankara’da aldım. Elif Mira’nın sıcak atölyesi ve misafirperverliği ile etkinlik başladı. Ortada sessiz kitaplarla dolu bir masa ve etrafında bir sürü insan vardı. “Sessiz Kitap Sevdalıları” buluşmuştuk.
Katılımcılar seçtikleri ve önceden ankette belirtikleri kitapların sayfalarını çevirdi. Dinleyiciler ise belki anlatılan kelimeleri, belki de bambaşka şeyleri düşündüler. Bu bilinmez. Sessiz kitapların büyüsü.
Katılımcıların, anlatıcıların, kolaylaştırıcıların, ev sahibinin yani herkesin güvenli, özgür, rahat, sakin ve mutlu hissettiği bir ortamdı. Bir sürü kitap konuşuldu. Konuşulan kitapların tam listesini yazının altında paylaşacağım. Sessiz kitaplardan sadece bazıları…
Ben “Anlaşmazlık” kitabını anlattım.
Ayağa kalkan katılımcılar önce kendisini tanıtıyordu. “Ben Betül Çakıroğlu. İstanbul’dan geliyorum. Sessiz kitapları çok seviyorum.” diye başladım. Mimar, anne, editör, yazar filan bunların sanki orada hiç önemi yok gibiydi.
Kitabı anlatmaya başladım.
“2022 yılı The White Ravens/Beyaz Kuzgunlar “Uluslararası Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Seçkisi’nde yer alan Nani Brunini’ye ait “Anlaşmazlık” kitabı 1001 Merak Yayınevi tarafından basılmıştır.” dedikten sonra; “Şimdi kitabı tanıtacağım. Yayıncı da yanımda oturuyor. Umarım telif çıkmaz.” diye espri bile yaptım.
Sayfaları çevirirken kitaptaki ani değişimle herkesin şaşırdığını görmek, hem de ben kitabı anlatırken çok güzeldi.
Kitabın sonunda yorumlar oldu. Bir katılımcıya çok değişik bir çağrışım yapmıştı. Onu paylaştı. Ben de bu kitabı sınav sürecindeki kızımla birlikte okuduğumuzu farklı okumalar yapılabileceğini söyledim. Epey de konuşmuşum, hayret!
“Biz yetişkinler savaş karşıtı okuma yapabiliriz. Çocuklar ebeveyn çatışmasını okuyabilir. Böyle bir konuda şikâyetleri varsa bunu anlatabilmesi için de bir çıkış noktası olabilir.” Böyle bir cümle ile de bitirdim konuşmamı.
Kitaplar, paylaşımlar, hissettiklerim hepsi çok değerliydi. Bu güzel etkinlikte emeği geçen herkese çok teşekkürler. Sevgili 1001 Merak Yayınları da böyle bir sessiz kitap yayınladığı için onlara da çok teşekkürler.
Etkinliğin bu ay üçüncüsü düzenlenmiş. Gelecek ayın konusu Kültürel Miras olarak belirlendi. Levent Doğutaş tarafından hazırlanan kartpostallarla uğurlandık. Kitap Sevme Günü Kitaplığı’na çok sevdiğim sessiz kitaplardan Anlaşmazlık ve Akvaryum isimli kitapları bıraktım. Umarım benim gibi okuyanlar da çok sever.
Anlaşmazlık
1001 Merak Yayınevi/Nani Brunini
İki kişi konuşuyor. Konuşmalar birinin lacivert bulut, diğeri kırmızı bulut şeklinde. Sonra ne mi oluyor? Bilmem bence başka bir şey oluyor sizce başka şeyler oluyor olabilir. Ne bir balon mu? Eyvah sonunu söyledim. Neyse ki sessiz kitaplar böyle bir serüven değil. Anaokulu öğretmeni olmak ve kavga eden iki çocuğa bu kitap üzerinden bir çizim yapmalarını söylemek istedim. Bilmediğim konular. Öyle bir şey oluyor mu acaba? The White Ravens Uluslarası Çocuk ve Gençlik Edebiyatı 2022 Yılı seçkisinde yer alan bir kitap.
Katılımcılar Tarafından Paylaşılan Kitaplar:
Anlaşmazlık – Nani Brunnini (1001 Merak Yayınevi)
Ayna – Suzy Lee (Meav Yayıncılık)
Bacağını Arayan Sandalye – Irene Frigo (Uçan Fil)
Belonging – Jeannie Baker (Walker Books)
Bunny & Tree – Balint Zsako (Enchanted Lion Books)
Büyük Orman Avcıları – Denis Nolan (Abm Yayınevi)
Dalga – Suzy Lee (Meav Yayıncılık)
Doğumgünü Hediyesi – Behiç Ak (Can Çocuk Yayınları)
Fırtına – GuoJing (Hippo)
Flucht – Issa Watanebe (Hanser Literaturvelage)
Kaldırım Çiçekleri – JonArna Lawson & Sydney Smith (Kırmızı Kedi Çocuk)
Kırmızı Ringa – Gonzalo Moure (Sarıgaga Yayınları)
Küçük Şeyler – Mel Tregonning (Desen Yayınları)
Limpan är sugen – Eva Lindström (En bok för alla)
Nerede Bu Fil? – Barroux (Redhouse Kidz Yayınları)
Owl Bat-Bat Owl – Marie-Louise Fitzpatrick (Candlewick Press)
Pasta Gitti – The Tjong Khing (Mephisto)
Sidewalk Circus – Paul Fleischam & Kevin Hawkes (Candlewick Press)
Sivri Ha Gayret & Kurşun Kalem – Laura Bellini (EDAM)
Sivri Ha Gayret & Yumurta – Laura Bellini (EDAM)
Tavşanların Bir Günü – Daphne Louter (Vakıfbank Kültür Yayınları)
The Little Barbarian – Renato Moriconi (Eerdmans Books for Young Readers)
Vanessa’nın Yanındayım – Kerascoet (Redhouse Kidz Yayınları)
Window – Jeannie Baker (Walker Books)
Wolf in the Snow – Matthew Cordel (Andersen Press)
Kitap Sevme Günü hakkında bu oluşumu gerçekleştirenlere sorduğumda süreci şu şekilde paylaştılar:
“Ankara’da yıllarca Yıldıray Lise, A. Şebnem Soysal Acar ve Aktan Acar bir araya gelip yabancı ve yerli resimli kitapları birbirimizle paylaştık, üzerlerine konuştuk. Bu buluşmalarımıza KİTAP SEVME GÜNÜ adını verdik.
Pandemi döneminde bu buluşmaları çevrimiçi bir buluşma yapmaya karar verdik. Melis Akdoğan’ın katılımıyla 4 kolaylaştırıcı olarak 2021 yılında her ay bir tema özelinde resimli kitapları konuştuk. Buluşmada herkes o tema özelinde bir resimli kitabı herkese anlatıyor. Kitapla ilgili düşüncelerini, deneyimlerini paylaşıyor. 2021 yılı boyunca 12 kitap sevme günü ve Eric Carle anma günü için bir araya geldik.
Sonrasında bu buluşmaları yüz yüze yapma konusunda yoğun talep aldık. 2023 yılının sonunda da 2024 yılında Ankara’da Hurda Sanat Atölyesi’nde Elif Mira’nın ev sahipliğinde yüz yüze buluşmalar yapma kararı alarak çalışmalara başladık.
Her ayın üçüncü cumartesi günü yaklaşık 40 kişi bir araya gelerek o ayın teması özelinde resimli kitapları paylaşıyoruz. Ocak ayında 2023 yılının en sevdiğimiz resimli kitapları, Şubat ayında kayıp ile ilgili resimli kitaplar ve Mart ayında da sessiz kitaplar için buluştuk.
Sevgili Levent Doğutaş’ın güzel tasarımlarıyla duyurumuzu yapıyoruz. Formu dolduranların katılımıyla kitap anlatanlar veya seyirci olarak katılmak mümkün.”
Açık Kürsü'de yayımlanan içerikler, doğrudan yazarın kendi sorumluluğundadır.
Eksi 18 Edebiyat Topluluğu'nun görüşlerini yansıtmayabilir.