"Hayalim Pupa Yelken" için - 2

Esma Zafer Ertan,  16 Haziran 2022
Okuma Süresi: 4 dakika

Oya Uslu’nun yazdığı ve Beste Örge Sağlam’ın resimlediği “Hayalim Pupa Yelken” Eylül 2021'de Yakın Çocuk tarafından basılmış bir çocuk kitabı. Yazarın bu alanda yayınlanmış onlarca eserinden en yenisi. Böylesi yetkin bir kalemin daha birçok yapıt üretmesini gönül istiyor.  Kitap üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde en az işlenmiş deniz konusunu işlemesiyle de edebiyatımızın bu alanına önemli bir armağan olmuş.

Hikaye, Yağız ve bir grup çocuğun “Deniz Sevgisi” adlı kompozisyon yarışmasında kazandıkları iki haftalık yelken eğitimi ödülü sürecini anlatıyor. Böyle bir çırpıda söyleniveren süreç hiç de öyle hızlıca akıp geçmeyecektir. İçinde barındırdığı olaylar, bilgiler, duygular nedeniyle onu çocukların yaşamının en değerli kesitlerinden biri yapacaktır. 

Yağız’ın ağzından anlatılan iki haftalık deneyim, okuyucuyu da içine alacak şekilde kaleme alınmış. Roman bambaşka sözcüklerden oluşan diliyle insanı büyülü bir dünyaya çekiyor. Denizin, denizcinin diliyle varlık kazanan dünyaya…

Kitabın en belirgin özelliği doğaya, çevreye bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşıyor olması. Yaşam kaynağımız olan oksijenin yarıdan çoğunun deniz canlıları tarafından üretildiğini söylüyor. Deniz canlılarının yaşamlarına duyarlılıkla yaklaştırıyor. Doğanın güzelliğini, denizle beraber ağaçların, kuşların, bulutların, havanın bu güzellikteki katkılarını fark ettiriyor. Benzer daha birçok detay kitapta saklı.

Görsele tıklayabilirsiniz.

Türk Edebiyatı’nda en güzel deniz öyküleri yazarı Halikarnas Balıkçısı lakaplı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın eserlerinden esinlenen kısımlar ayrıca anlamlı. İlk bölümde onun anlatılarına göndermelerle bezenen fantastik canlandırmalar çok etkileyici. Balıkçının bir eserinin adı olan “Aganta Burinta Burunina” hikâye boyunca daha başka birçok denizcilik terimiyle yoldaşımız oluyor. Biz de kitap boyunca kahramanlarımızla beraber heyecan verici bir seyrin içine çekiliyoruz. 

Bu yolculuk çocuklara çabuk ve doğru karar vermeyi, mücadele ruhunu, rekabetin yerine dayanışma duygusunu, hepsinden de önemlisi deniz sevgisini tanıtacaktır. Oya Uslu güzel iletilerini kitabın nefes nefese okunan macerası içerisine, deniz kokusu ve içtenlikle sindirmeyi başarmış. 

Ünlü denizcilerin adının anıldığı, yaşamlarından kesitler verildiği, İzmir liman ve müzelerinin gezildiği keyifli olduğu kadar heyecan verici bir yolculuktur. Okuma süresince Yağız’la duygudaş olup bizler de ağzımızda şu cümlelerle pupa yelken dünyayı gezmek istiyoruz.

“Denizin damlasıyım, köpüğüyüm, rüzgârın esintisiyim. Bazen meltem, bazen fırtınayım ben de onlar gibi.” Bizde tıpkı Yağız ve dostları gibi mavi parlak elbiseli, üzerine yıldızların saçıldığı denizin tutkunu oluyoruz. Mis gibi iyotlu havasıyla ciğerlerimizi dolduruyoruz. 

İskota, pupa, orsa ve apaz seyri, küpeşte, yeke, kavança, küpeşte, tramola gibi denizcilik terimleri için arka sayfada ufak bir sözlük bölümü de okuyanın çok işine yarayacak. İyi düşünülmüş bir ayrıntı. 

Hikâyenin en sürükleyici yeri yasak avcılarla kahramanlarımızın yaşadığı macera bölümü. Karşılaşmaları sırasında içimiz cız ediyor, nasıl sonuçlandığını ise okuyunca öğrenmeye ne dersiniz?

Kitabın yazarı Oya Uslu ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgi almak isterseniz, görsele tıklayabilirsiniz.

Kitabın çizeri Beste Örge Sağlam ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgi almak isterseniz, görsele tıklayabilirsiniz.

Açık Kürsü'de yayımlanan içerikler, doğrudan yazarın kendi sorumluluğundadır.

Eksi 18 Edebiyat Topluluğu'nun görüşlerini yansıtmayabilir.