Bitti Derken Filizlenen Yaşamlar

Nalan Yılmaz,  20 Aralık 2021
Okuma Süresi: 2 dakika

Sevgili Feray Ünal, mevsimleri, doğadaki ortak yaşamı ve bu ortaklığın tüm canlılara katkısını ORMANIN KALBİNDEKİ AĞAÇ kitabında öğretici olmayan bir dille anlatmış. 

Meşe palamutlarının sincaplar tarafından toprağa gömülmesi, o palamutların zamanı gelince filiz vermesi, yağmurun yağması, kuraklık gibi benzeri pek çok olay ve yaşam döngüleri, çocukları kitaba çekecek betimlemeler ve güçlü görseller eşliğinde verilmiş.

Ormanın Kalbindeki Ağaç, Feray Ünal

Kitap bir dönüşüm ve yenileniş öyküsünü içeriyor. Hikâyenin kahramanı büyük bir meşe ağacı. Bu meşe ağacı, kuşlara ve sincaplara yuva olduğu için çok mutlu. Ancak bir gün üzerine yıldırım düşüyor ve yıkılıyor. Kuşlar ve sincaplar da korkup kaçıyorlar. Meşe, "Artık hiçbir kuş yuva yapmayacak, sincaplar koşmayacak mı dallarımda?" diye çok üzülüyor. İşte asıl hikaye de burada başlıyor. 

Görsele tıklayabilirsiniz.

Kitabın hitap ettiği grubun yaş aralığı, ölümün sorgulandığı yıllara denk geliyor. Yazar, ölümden hiç bahsetmeden bir canlının yaşam süresini tamamlarken başka yaşamların başlamasına aracı olmasını acı, keder sarmalına girmeden, umut verici bakış açısıyla olabildiğince doğal anlatıyor. 


Bitti denen yerden filizlenen yeni yaşamlar, başka canlılarla kurulan ortaklıklar, doğada hiçbir şeyin ziyan olmadığına yapılan vurgu da yine kitabı değerli kılan detaylardan bazıları.


Anlatıyı destekleyen görsellerle okura ulaşan kitabı Tuğçe Temiz resimlemiş.


Çocukları, yaşamın gerçeklerine hazırlayacak olan eserin çok okura ulaşması dileğiyle. 

Kitabın yazarı Feray Ünal ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgi almak isterseniz, görsele tıklayabilirsiniz.

Açık Kürsü'de yayımlanan içerikler, doğrudan yazarın kendi sorumluluğundadır.

Eksi 18 Edebiyat Topluluğu'nun görüşlerini yansıtmayabilir.