Anlaşmazlık için

Zarife Açıkel,  18 Mart 2024
Okuma Süresi: 4 dakika

Anlaşmazlık sessiz bir kitap. Hiç söz olmasa da içinden çığlıklar, bağrışlar gelebilir size. Eser benim aklıma çocukken öğrendiğimiz dar köprüde karşılaşan iki inatçı keçinin hikâyesini getirdi. Hani, biri yol vermek durumundaydı hayvancıkların, yoksa suyu boyluyorlardı. Su ılıksa yüzüp tadını çıkarabilirlerdi elbet ama ya çok soğuksa ya kaynıyorsa… 

Nani Brunini, farklı düşünen iki kişinin tartışmasını renklerle anlatmış. Uzlaşma sağlanamayınca daha da büyüyen anlaşmazlıkları, başkalarının da taraf olmasıyla dev bir canavara dönüşmüş. Canavar önüne kattığı insanları yutmak için kovalarken her zaman olduğu gibi en uzaklara savrulan yine çocuklar olmuş.

Canavardan korkarak kaçan insanlar karanlıkta kalınca aydınlığa çıkışın çözüm arayışına girişiyorlar, kurtuluş var mı? Kimin ya da kimlerin rehberliğinde olduğunu eserden inceleyebilirsiniz. Anlaşmazlık tam bir atölye kitabı, her okurun yeniden ve kendince yazabileceği.  

Özgün adı “Discordia”olan Anlaşmazlık; The White Ravens Uluslararası Çocuk ve Gençlik Edebiyatı 2022 Yılı Seçkisi’nde yer bulmuş ve dilimize 1001 Merak Yayınevi’nin kurucusu ve aynı zamanda kitabın çevirmenliğiyle editörlüğünü yapan Ceyda Yücekal tarafından kazandırılmış bir eser. 

İki insan farklı düşünüp fikirler kabullenilmediğinde çatışma, çatışma büyüdüğünde kavga, devletler anlaşamadığında ise savaşlar yaşanıyor. Dünyanın birçok yeri anlaşmazlık kurbanı insanların kanlarıyla bulanmış değil mi?, nefes aldığımız şu an bile.

Anlaşabilmek, uzlaşabilmek ya da anlaşma yollarını bulmayı öğrenmek çok önemli. Anlaşmazlık ya da anlaşma çok geniş bir kavram. Bireylerarası olanından toplumlar arasına kadar uzanıyor. Mutlaka anlaşmak gerekir mi? Herkesle anlaşmak zorunda mıyız?   Bazen bir kediyle anlaşma yaparız, bazen bir çiçekle, çoğu zaman da kendimizledir uzlaşma arayışımız. Başkalarına saygı, hak ihlalleri karşısında kendini savunabilecek donanımda olmak… Sanırım işin özü de birey olabilecek demokratik ortamda yetişmek, eğitimli olmaktan geçiyor. Dünyadaki en büyük kıyımları yapanların eğitimli kişiler arasından olduğunu düşününce de durum içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Bu binlerce yıllık çözümsüz sorunu bir kenara bırakıp bireylerin kendi çıkışlarını bulabilecek yaratıcı yeteneklere, hayal güçlerine gereksinimleri olduğunu söylemek istiyorum. Bunun için de çocukların sanatsal değeri olan ürünlerle tanıştırılması anlam kazanıyor.

Anlaşmazlık kitabının her sayfası, her yaştan okura çok sayıda hikâye kurgulama fırsatı sunabilecek bir yapıda. Halen Lizbon’da yaşayan Brezilyalı kadın illüstratör Nani Brunini; ABD ve İngiltere’de de hayatı deneyimlemiş yüksek sese, kargaşaya tanıklık etmiş bir birey. Kitapta, insanların konuşma şiddetine göre kırmızı, mavi renklerin tonlarından ve mürekkep lekelerinden de faydalanarak özgün bir çalışmaya imza atmış. 

Kontrolden çıkmış tartışmanın ağır sonuçlarını an ve an yaşayan bir ülkeyiz. Kadın cinayetleri de anlaşmazlık sonucu değil mi? Oysa anlaşmazlık gayet normal bir durum herkesin farklı fikri olabilir. Farklılıklar, onaylamasak da saygı gerektiriyor. Durup biraz geri çekilip beklenildiğinde bir çıkış görülebilecektir. Bireylerin çözüm yollarını inşa edebilmeleri yüreklerinin sevgi, ruhlarının sanatla beslenmesi gerekliliğine bağlanıyor. Sevgi… 

Nani Brunini; Anlaşmazlık, Çevirmen-editör, Ceyda Yücekal; 1001 Merak Yayınları,1.Baskı Ağustos 2023, İp Dikişli, 36 Sayfa, Boyut (21x26cm), Ciltsiz, Yaş 6+   

Kitabın yayıncısı Ceyda Yücekal'ın yaptığı çalışmalar hakkında bilgi almak isterseniz, görsellere tıklayabilirsiniz.

Açık Kürsü'de yayımlanan içerikler, doğrudan yazarın kendi sorumluluğundadır.

Eksi 18 Edebiyat Topluluğu'nun görüşlerini yansıtmayabilir.